Vigtigheden af at hvile dig, når du træner hårdt

Når man forsøger at gennemføre et hårdt træningsprogram, er det vigtigt at man også husker at hvile sig og få sin nattesøvn. Vi fortæller her om hvorfor.

For folk som træner hårdt, er noget af det sværeste at finde tid og ro til at slappe af. Man føler hele tiden, at man bør træne, så man kan hurtigt blive rastløs, når man ikke træner. Men faktisk er det mindst lige så vigtigt at holde pauser og slappe af, som det er at holde den fysiske træning ved lige, hvis man vil opnå gode resultater og undgå skader. I allerværste tilfælde kommer din krop i en stresstilstand af overtræning, som kan være rigtig svært at komme ud af. Man kan opleve symptomer som søvnløshed, hovedpine, depression og milde fysiske smerter. Hviledage er fysisk nødvendige, fordi musklerne kan reparere sig selv og genopbygge deres styrke. Hård fysisk træning medfører ændringer i kroppen, hvor muskelvævet og energilagrene nedbrydes. Det handler i høj grad om at slappe af. Ligge på sofaen og se sine yndlings-serier på Netflix, spille på online casinoer såsom Unibet Poker eller høre sin favorit-musik. Når man bruger tid på at slappe af fysisk og mentalt bliver de nedbrudte dele af kroppen genopbygget, og det modsatte sker, hvis man ikke giver kroppen pauser. Kroppen vil fortsætte med at nedbryde sig selv, indtil man er så slidt og sårbar, at man bliver syg eller skadet.

Søvn er også vigtigt

Udover pauserne er det også vigtigt, at sportsudøvere får deres nattesøvn. Det er det selvfølgelig for os alle sammen, men når man udsætter sin krop for et hårdt pres, er det ekstra vigtigt, at den kan restitueres. I hvert fald hvis det ikke skal gå ud over præstationen. Forskning viser for eksempel, at søvnmangel kan føre til øgede mængder af stresshormonet kortisol samt nedsat aktivitet af væksthormoner,  som bidrager til vævsreparation. Et par nætter med dårlig søvn vil generelt ikke have den store indflydelse på ydeevnen, men over en længere periode kan dårlig eller utilstrækkelig søvn resultere i ændringer i hormonbalancen og føre til negativ stress. De fleste voksne har et søvnbehov på mellem syv og ni timer pr. nat, mens folk, som dyrker meget sport, kræver helt op til 10 timers søvn i døgnet.

Søvn fremmer præstationsevnen

Ligesom mangel på søvn og hvilke kan føre til negative konsekvenser for både fysikken og de sportslige præstationer, kan en god og stabil søvn-rutine ligefrem fremme præstationen på grønsværen, i sportshallen eller på løbebanen. God søvn har i studier vist sig at forbedre sprint-tider og nøjagtigheden i skuddene hos basketballspillere og forbedret den atletiske præstation blandt tennisspillere, svømmere og vægtløftere.

Ligesom elitesportsudøvere kan have besvær med at få den nødvendige søvn på grund af tidlige træningstider, rejseaktivitet, sene afgangstider m.m., er det samme også ofte tilfældet med ”almindelige” mennesker, som kører et hårdt træningsprogram ved siden af familieliv og arbejde. Derfor handler det i høj grad om at lægge en strategi og en plan, så man får den nødvendige søvn og hvile.