Alt om BCAA

BCAA, eller branched-chain amino acids (forgrenede aminosyrer), dækker under 3 forskellige aminosyrer. Aminosyrer er byggestenen i protein, og netop disse 3 aminosyrer er essentielle, fordi kroppen ikke selv kan producere dem, men de må optages gennem vores kost. Derfor er de også blevet meget populære at indtage som kosttilskud.

I det følgende vil vi fortælle lidt om fordelene ved BCAA som kosttilskud til folk, der vil have mest ud af deres træning. Hvis det er dig, så læs med nedenunder.

Optag byggestenene til protein direkte

Når BCAA kommer ned i tarmsystemet, bliver det ført videre i blodet, hvorefter det primært skal indgå i energistofskiftet i skeletmuskulaturen eller være med til at producere to nye aminosyrer. En af fordelene ved BCAA er altså, at det bliver optaget direkte i blodet, når man indtager. Her kræver det ikke, at kroppen skal fordøje det.

Det er derfor optimalt at indtage BCAA lige før, under eller efter træningen, fordi optagelsen af det som sagt sker meget hurtigt. Derved kan kroppen gøre brug af den fornyede energi under træningen eller efter træningen, når muskulaturen skal bygge sig selv op igen.

Tab fedtet uden at tabe muskelmassen

Mange professionelle sportsudøvere tager BCAA for at bibeholde deres muskulaturer, men gå ned i fedtprocent. Når man forsøger at minimere ens fedtprocent mere og mere, så kan kroppen hurtigt gå i en katabolsk tilstand. Her vil kroppen begynde at forbrænde muskelmassen, fordi den vil forsøge at holde fast på nogle af fedtdepoterne. Hvis man gerne vil være veltrimmet, så må man altså sørge for, at ens muskelmasse forbliver den samme, mens man kun taber fedtet på kroppen. BCAA nedsætter frigivelsen af aminosyrer fra muskelmassen under træningen, så muskelmassen ikke tabes. Desuden sætter BCAA gang i proteinsyntesen og udvider cellerenes kapacitet for selv samme.

En anden måde hvorpå BCAA er fordelagtigt ved dette er, at man ikke indtager lige så mange kalorier, når man indtager BCAA, som når man indtager almindelig proteinpulver. Hvis du gerne vil minimere din fedtprocent uden at gå på kompromis med din muskelmasse, så burde du se på BCAA. Hvis du gerne vil læse mere, så kan du gøre det inde på denne side om BCAA. Her kan du blandt andet finde ud af, hvilket mærke der er bedst i test.

Mindsk trætheden og ømme muskler

De forgrenede aminosyrer kan derudover også være med til at mindske trætheden under træningen om ømheden ved muskulaturen under træningen. Det betyder altså, at BCAA ud over at kunne optages direkte og styrke muskelmassen, også kan være med til, at du kan øge dit absolut bedste til træningen.

Der er altså mange gode fordele ved BCAA, hvis man for eksempel gerne vil have en målrettet træning, der skal gøre, at man kommer ned i fedtprocenten, men stadig bibeholder ens muskulatur. BCAA kan også indtages, hvis man gerne vil have et hurtigere og mere direkte indtag af aminosyrer til omsætningen af energi og proteiner. Du kan læse meget mere om BCAA og andre emner vedrørende træning og kosttilskud lige her på vores side.