10 tips til en forbedret mental sundhed

Din mentale sundhed er afgørende for en optimal livskvalitet. Ifølge Sundhedsstyrelsen er mental sundhed en tilstand af trivsel, hvor du har mulighed for at udfolde dine evner. Det kan være meget simple ting i hverdagen, der fylder mentalt, og afkobling, ro og afslapning er vigtigt i hverdagen. Herunder finder du 10 simple råd til, hvad du kan gøre, for at forbedre din mentale sundhed.

Sæt tid af til afslapning

Der skal være tid til at slappe af. Det er vi så heldige at have weekender, helligdage og optjent ferie til. Det er dog også vigtigt, at du passer på dig selv på alle tidspunkter, og særligt de øjeblikke, hvor du bør slappe af, kan hurtigt ødelægges af at du ender med at fare rundt.

Din mentale sundhed afgøres rigtig meget af, om du er god til at slappe af. Især når du har fri skal du sørge for at koble af og foretage dig ting, du nyder, uden at tænke over på dem som byrde. Det kan helt enkelt være afslapning på sofaen, sidde med et tæppe og en varm drik eller at se en film. Du kan også gå en lang tur, tage et karbad eller lytte til en lydbog. Det afgørende er, at det gør dig afslappet.

For at bevare din frihed, så sørg for at skrive i kalenderen, at der skal være tid til at slappe af. Det kan være timer i løbet af dagen eller hele dagen, og de dage bør aldrig kunne annulleres eller skubbes. De skal være hellige, bevares og dyrkes.

Foretag dig ting der er langt fra hverdag og arbejde

Når du har fri fra arbejde, er det vigtigt, at du formår at slippe arbejdet. Dette er naturligvis især vigtigt, hvis du i forvejen har et travlt og muligt stressende arbejde. Du skal mentalt væk fra arbejdssituationen.

Det behøver ikke være særligt krævende. Det kan blot være at læse en bog, gå en lang tur i en skov, køre en tur, bage i køkkenet, samles med familie eller venner og spise lækker mad osv. Det er især når du laver noget med dem, du normalt ikke har tid eller overskud til i hverdagen, at du bliver opmærksom på følelsen af frihed og afslapning, da det både direkte og indirekte i situationen vil minde dig om, at du netop ikke er på arbejde.

Generelt er det en god idé at slukke din arbejdstelefon, hvis du har sådan en, når du ikke er på arbejde. På den måde mindskes din stress, og din mentale sundhed forbedres.

Sæt dig mål om at lære ud fra interesse

En anden måde mentalt at fjerne dig fra travlheden i hverdagen er at dyrke noget og bruge tid på en interesse. Det skal være noget, du ser frem til at skulle hygge dig med, når du har fri, weekend eller ferie. Samtidig er læringsprocessen ved en ny interesse en smart måde at snyde din mentalitet til at fokusere 100% på interessen og fuldstændigt glemme alt om arbejde og hverdag.

Du kan fx forsøge at lære et nyt instrument, male eller bage.

Få tankerne ud af hovedet

Hvis dårlige og negative tanker fylder, bør du snakke med nogle om dem eller skrive dem ned på et stykke papir eller en computer. På den måde får du tankerne ud af dit system, og du skaber mere plads til de positive ting.

Hvis du går rundt med tankemylder, uden at få det bearbejdet, vil det ikke gavne din mentale sundhed. Det bedste du kan gøre er at få dine tanker ud til fx din partner, roommate, forældre, venner eller andre. Hvis du ikke er god til at snakke om tingene, så skriv dine tanker ned på computeren eller papir. Sørg for at få det ud, så du ikke går og tænker for meget over det.

En vane, du kan prøve at få dig selv ind i er, at du hver dag, fx morgen eller aften, bruger et kvarter på at sætte dig og skrive alle de dårlige og negative ting og tanker ned, der fylder i dit hovede. Få det ud og nedskrevet. Når det er gjort, kan du krølle papiret sammen og smide ud og fortsætte med din dag eller aften. På den måde får du det ud af systemet og behøver ikke at give det mere opmærksomhed.

Det kan være, at du har brug for hjælp til din mentale sundhed og her kan mentalsundhed.dk hjælpe dig.

Hold hjemmet rent og ryddeligt

Det er ikke kun arbejde, der kan stresse hjernen. Også rod og uorden i hjemmet kan føles som en pligt på samme måde som et arbejde. Det siger derfor sig selv, at det ikke er en optimal situation at komme hjem fra arbejde for at gå direkte igang med det huslige arbejde uden at kunne slappe af.

Du bør altid kunne slappe af i dit eget hjem, da det er din zone, hvor du er tryg og sikker. Hvis du har børn, kan legetøj og store mængder af vasketøj konstant flyde overalt. Gør det derfor til et fællesprojekt, at I skal hjælpes med at huske at rydde op og lægge ting på plads. Børn ser naturligt ikke rod som rod på samme måde som du og jeg.

Lav en fast rutine vedrørende oprydning, eller lav en fast oprydningsdag. Lær alle familiens medlemmer at gå ud med sit snavsede tøj i en vasketøjskurv, fremfor at smide det på gulvet. Det er ikke unormalt, at når ens hjem er rent og ryddeligt, så kan din krop og dit sind også slappe af og nyde tilværelsen, som gavner din mentale sundhed.

Sæt aktiv pris på de små ting

Dette punkt er noget, du aktivt kan tilføje din hverdag. Sæt pris på de små ting. Nyd dem. Husk på dem. Nyd hver morgen, hvor du vågner, og du har mulighed for at stå op og starte dagen på en god måde. Sæt pris på, at du ønsker at være glad og nyde livet og tilværelsen.

Ved at fokusere på de små ting og fornøjelser i livet, vil de automatisk få større betydning. Dette skaber en større bevidsthed i tankerne, så du vil sætte endnu mere pris på dem. På den måde dyrker du de gode oplevelser, hvilket skaber positive og sunde forbindelser i din hjerner. Dette er med til at øge din mentale sundhed.

Livet er en flygtig størrelse, og du bør fx derfor ikke stresse over at blive ældre, eller stresse over alt det du ikke nåede i går. Der er en dag i morgen, nyd hver dag, sæt pris på dagen og vær taknemmelig over, at du har fået endnu en dag i livet – og få det bedste ud af den.

Små ting kan også være små, positive oplevelser, du kan huske dig selv på at sætte pris på. En varm kop te, et lækkert måltid eller en hyggelig dag med familie eller venner.

Gå en tur

Det er bevist, at frisk luft og en rask gåtur skaber positive forbindelser i hjernen og er med til at forbedre humøret og energiniveauet. Det er en god idé at gå en tur alene uden snak eller musik, så der er plads til at dyrke de mange dejlige tanker, høre lydene fra naturen og fokusere på din vejrtrækning.

Når du skal gå en tur, skal du sørge for, at diverse huslige pligter er ordnet – fx vasktøjet er vasket, der er støvsuget og opvasken er sat over – så du ikke bliver mødt af dette, når du kommer tilbage fra gåturen.

Tag tøj på til vejret og sørg for, at der ikke er noget der forstyrrer dig den næste time eller to. Gå ud og træk vejret dybt helt ned i maven. Kig på de forskellige ting du møder på din vej, hils på de mennesker du møder og prøv at være til stede i nuet. Lad telefonen blive hjemme, som automatisk vil gøre, at du er nødt til at nyde turen endnu mere, uden forstyrrelser og uden forpligtelser. Det er ren terapi for sjælen, og en simpel god og lang gåtur vil gøre en del for både din fysiske og mentale sundhed.

Lyt til musik

Musik kan være med til at få dig i den rette afslappede stemning og i et behageligt humør. Musik kan kæle for sindet og sjælen, og sæt dig til rette eller læg dig ned med musik i ørerne, mens du lader dig flyde ind i rolige tanker.

Musik kan være med til at påvirke dit humør positivt, og du kan for en tid glemme alt om arbejde og forpligtelser. Det kan have samme effekt at lytte til en lydbog, så det kan du også prøve af.

Dyrk afslappende træning

Afslappende træning som yoga, meditation eller mindfulness kan gøre underværker for din mentale sundhed. Det er videnskabeligt bevist, at afslappende træning, der har fokus på krop og sind, kan være med til at ændre forbindelser i hjernen positivt.

Det gode ved denne slags træning er, at det øger både din fysiske og psykiske velvære, gør din krop mere smidig og får dig til at slappe helt af. Det kræver oftest forskellige øvelser, der kræver din koncentration, og derfor vil dit fokus være rettet mod dette i det tidsrum, det varer, hvor du glemmer alt om hverdag og forpligtelser. Se det som din personlige pause fra verden, hvor du udelukkende har tid til at fokusere på dig selv.

Spis sunde fødevarer der gavner krop og sind

Hvis du vil have det godt med dig selv, og opleve en forbedret mental sundhed, kræver det også et valg mod en sundere livsstil i form af naturlige fødevarer som frugt og grønt. Det er et fantastisk supplement, uanset hvad du gør for at få en bedre mental sundhed, og de sunde valg af fødevarer har ligeledes indflydelse på din egen oplevelse af din sunde mentalitet.

Du får det ganske enkelt dejligt af at spise sundt. Både samvittigheden, kroppen og dit sind vil takke dig, og den dårlige samvittighed over alt for meget sukker, slik eller kage vil forsvinde.